Bahar aylarının gelmesiyle birlikte güneşli günlerin beklendiği şu dönemde hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalar vatandaşları şaşırtmaya devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan son tahmin raporları özellikle yurdun güney ve doğu kesimlerinde yaşayanlar için ciddi uyarılar barındırıyor. Ülke genelinde havanın çok bulutlu geçeceği belirtilirken birçok bölgede aralıklı sağanak ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ile kar yağışının etkili olacağı bildirildi.
Sarı Kodlu Uyarı Yapılan İller ve Beklenen Yağışlar
Uzmanların yaptığı detaylı değerlendirmelere göre yağışların özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Diyarbakır Mardin Batman ve Şırnak çevreleri ile Bingöl ve Muş illerinin güney kesimlerinde şiddetli sağanak yağışların hayata olumsuz etkileri olabileceği öngörülüyor. Aynı zamanda Mersin Adana Hatay çevreleri ile Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin batı bölgeleri için de sarı kodlu uyarı yayımlandı. Kar yağışının ise Karadeniz bölgesinin iç kesimleri Doğu Anadolu bölgesinin kuzey ve doğusu ile Akdeniz Ege ve İç Anadolu bölgelerinin yüksek rakımlı kesimlerinde lapa lapa etkisini göstereceği ifade ediliyor. Vatandaşların ani sel su baskını ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı tedbirli olmaları istendi.
Fırtına Çığ Riski ve Sıcaklık Değişimleri
Sadece yağışlar değil aynı zamanda kuvvetli rüzgarlar ve çığ tehlikesi de meteorolojik raporlarda geniş yer buluyor. Rüzgarın Marmara ve Kıyı Ege bölgelerinde kuzey yönlerden İç Anadolu bölgesinin doğusunda ise güneydoğu yönlerinden saatte kırk ile altmış kilometre hıza ulaşarak fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesimleri ile Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kar örtüsüne sahip dik yamaçlarında artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak kar erimesi ve çığ düşme riskinin sürdüğü vurgulanıyor. Hava sıcaklıklarının ise Marmara ve Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde üç ile beş derece arasında artması beklenirken diğer bölgelerde önemli bir sıcaklık değişimi yaşanmayacağı bildirildi.